"Sen adım at, ben yanındayım."

Kişisel Gelişim Kitabı Arayanlar İçin; Klinik Psikologdan Kitap Önerileri

Kişisel gelişim kitabı furyası her geçen gün daha da artıyor ve bu artış maalesef alanında uzman olmayan kişilerin bilimsellikten uzak yayınlarıyla insanlara fayda yerine zarar vermesiyle sonuçlanıyor. Bu sebepten ötürü seçimlerim de dikkatli olmaya çalıştım ve bilindik tarzlarda kitapların dışında kaldım. Sizlere de önerim bu alanda olmayacak hayaller satan kitaplardan kaçınmanız olacaktır. 

 

Burada önereceğim kitaplar kişisel gelişim alanına ait kitaplar olacaktır. Psikoloji ile ilgili genel anlamda okuma yapmak isteyen okurlar “Psikoloji Meraklıları İçin; Klinik Psikologdan Kitap Önerileri” adlı diğer blog yazıma da buraya tıklayarak göz atabilirler.

 

Şimdiden iyi okumalar…

 

Not: Kitapların tek başlarına tedavi etme, terapi yapma kabiliyetleri veya amaçları yoktur. Bu tür kitaplar kendinizi tanıma yolculuğunuzda bir adım olacak ve anlamlı faydalar sağlayacaktır. Ancak ruh sağlığınız ile alakalı kaygılarınız varsa lütfen bir uzman yardımı almakta gecikmeyin... 

 

1- Viktor E. Frankl – İnsanın Anlam Arayışı

Kitap, logoterapinin yaratıcısı psikiyatrist Viktor E. Frankl’ın holokost sırasında nazi toplama kamplarındaki deneyimlerini ele alıyor. Frankl, kitapta kişisel tanıklıklarını ve bu deneyimleriyle beraber insanın yaşamda anlam arayışının önemini derinlemesine analiz etmeye çalışmış.

 

Frankl, insanın temel itici gücünün mutluluk veya güç değil, anlam arayışı olduğunu savunuyor. Toplama kampı deneyimleri sırasında yarattığı logoterapiyi de, bireylerin yaşamda anlam bulmalarına yardımcı olması amaçlı okuyucularına sunuyor. .Bu gibi özellikleriyle de piyasada ki diğer kişisel gelişim kitaplarından farklı ve daha derin bir açıdan insan duygu ve düşüncelerine yaklaşıyor.

 

Kitaptan alıntı: “İnsandan her şey alınabilir; bir şey hariç: insan özgürlüğünün sonuncusu; herhangi bir durumda kendi tavrını seçme, kendi yolunu seçme özgürlüğü.”

 

2- Rollo May – Yaratma Cesareti

Yaratma Cesareti, yaratıcılığı insan deneyiminin en önemli unsurlarından biri olarak ele alıyor. May, okuyucularını korkularıyla yüzleşirken cesur olmaya ve yaratıcılıklarını özgür bırakmaya teşvik etmeye çalışmış. Bireysel gelişimi önceliklendiren kitap, insanlığın ortak yaratıcı gücü üzerinden de konuya yaklaşarak okuyucular üzerinde farkındalığı derinleştirmeye çalışmış. 

 

“Mindfulness (farkındalık) nedir?”, “zihinsel huzura nasıl ulaşabiliriz?”,” anı kabullenmek ne demek?”” gibi soruların üzerine yoğunlaşan bu kitabı, mindfulness üzerine okuma yapmak isteyen psikoloji meraklılarına önerebilirim. 

 

Kitaptan alıntı: “Yaratıcılık, bir şeyin var olmadığı bir yerde, hiçlikten bir şey yaratma cesaretidir. Bu hem büyük bir yalnızlık hem de büyük bir özgürlük gerektirir. İnsan kendini yeniden yaratma cesaretine sahip olmadıkça, gerçek anlamda yaratıcı olamaz.”

 

3- İyi hissetmek - Dr. David D. Burns

İlk olarak “İyi Hissetmek” kitabı ile başlamak isteme sebebim kültleşmiş, pek çok insanın başucunda duran, okuması kolay ve modern terapi yaklaşımını kolayca tarif etmesi sebepli. Eğer hem bilgilenme hem de kendinize yardımcı olmasını istediğiniz bir kitap arayışı içerisindeyseniz, “iyi hissetmek” size göre olabilir. 

Yazar, olumsuz düşünce kalıplarını tanımlamaya ve bunları sağlıklı düşüncelerle değiştirmeye yönelik bolca egzersiz ve ipuçları paylaşmış. Özellikle "bilişsel çarpıtmalar" adı verilen düşünce hatalarını fark etme ve bunlarla mücadele etme tekniklerini oldukça iyi işlemiştir. Bir çok terapist, psikoterapi sürecini desteklemek amacıyla da “iyi hissetmek” kitabını danışanlarına tavsiye etmektedir

 

Kitaptan alıntı: “Duygularınız yaşadığınız olaylardan değil, bu olayları nasıl algıladığınızdan kaynaklanır. Bir düşünceyi değiştirdiğinizde, duygularınız da değişebilir.”

 

4- Jon Kabat-Zinn - Düşüncelerle Barış

Mindfulness'ı "anı yargılamadan kabul etme" olarak tanımlayan Jon Kabat-Zinn, bu kitabında farkındalık pratiğinin gücünü ve zihinsel huzura nasıl ulaşılabileceğini anlatmayı amaçlamış. “Düşüncelerle Barış” kitabı, hayatın her anında kullanılabilecek bilgiler sunarken özellikle zihnimizin sürekli olarak kaygı, stres ve takıntılı düşünceler içinde olduğu zamanlarda, anı kabul etmek ve zihinsel sakinlik oluşturmak için etkili yollar sunmaya çalışmış.

 

Kitaptan alıntı:  “Şimdiki anın farkında olmadığımızda, hayatımızın çoğunu kaçırırız. Sadece 'var olmak' için durduğumuzda, hayatın zenginliği bizimle konuşmaya başlar.”

 

Uzman Klinik Psikolog Anıl Demircioğlu

Instagram: psikologanildemircioglu

Linkedin: anil-demircioglu/

VePsikolog - Online Psikolojik Danışma Platformu

“Sen Adım At, Ben Yanındayım"

Benzer Makaleler

Psikoloji Meraklıları İçin; Klinik Psikologdan Kitap Önerileri

Psikoloji Meraklıları İçin; Klinik Psikologdan Kitap Önerileri

Psikoloji Meraklıları İçin, Klinik Psikologdan Kitap Önerileri
Devamını Oku

Bu Konu Hakkında Uzman Psikologlar